Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Πρακτικά Συνέλευσης Πρωτοβουλιών Ανέργων και Συλλογικοτήτων Αθήνας της 10/6/2012


Συνελευση Ανεργων Αθηνας 10/6/2012
Συνελεύσεις: Δάφνη-Υμηττός, Καλλιθέα, Ν. Κόσμος, Κορυδαλλός
Αλλες Συλλογικότητες:  Ανεργοι Γειτονιών της Αθήνας, ΣΩ.Β.Α., Εργατική Λέσχη
Συζήτηση:  Αρχικά έγινε μια συζήτηση γνωριμίας όπου η κάθε συνέλευση αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που έχει στο χώρο της, τις επιτυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε από τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής (Κορυδαλλός, Καλλιθέα) είτε από την έλλειψη μαζικότητας και αδιαφορίας του κόσμου να δράσει συλλογικά.

Πιό συγκεκριμένα:
ΣΩΒΑ:  Λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Έχει πραγματοποιήσει δράσεις στον ΟΑΕΔ, σε νοσοκομεία, έχει οργανώσει πορείες. Επεσήμαναν το πρόβλημα της απομαζικοποίησης. Είχαν σκεφθεί και εκείνοι την διεξαγωγή συλ/ρίου. Δίνουν έμφαση στην ανάγκη της οργάνωσης των ανέργων και της δημιουργίας μιας δομής για την ενίσχυση των τοπικών κινήσεων. Έχουν καταγγείλει το πρόγραμμα  του ΟΑΕΔ ‘επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους (Voucher)’, διότι  οι μακροχρόνια άνεργοι που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε  αυτό, με τη λήξη του σεμιναρίου χάνουν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου (και κάποιες διευκολύνσεις που την συνοδεύουν), ξαναγράφονται από την αρχή ως νέοι άνεργοι και δεν είναι πληροφορημένοι για αυτό.
ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Πατήσια, Κυψέλη, Παγκράτι...): Αποτελούνται από πυρήνα 15 ατόμων.
Λ.Σ.ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ: Αποτελούνται από πυρήνα 10 ατόμων.
Λ.Σ.Ν.ΚΟΣΜΟΥ:  Ο πυρήνας τους αποτελείται από 17 άτομα. Έχουν πραγματοποιήσει κάποιες παρεμβάσεις.
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: Η λειτουργία της δομείται σε 3 άξονες:
1)      Την αλληλεγγύη μεταξύ ανέργων και εργαζομένων
2)      Την  αντίσταση (στις απολύσεις κλπ.)
3)       Προώθηση του Πολιτισμού/Κουλτούρας

Μέχρι τώρα έχει προχωρήσει στο 1 και το 3.


Στη κυρίως συζήτηση αναπτύχθηκε ο ακόλουθος προβληματισμός:
1.       Συλλαλητήριο και ποιά η σκοπιμότητα του; Εκπαίδευση στην αγωνιστικότητα..  Να μην περιμένουμε γρήγορες λύσεις.  Το σύστημα έχει φροντίσει να ενοχοποιήσει τους ανέργους ότι ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάσταση της ανεργίας τους και όχι το ίδιο που λειτουργεί με τους κανόνες της  καπιταλιστικής οικονομίας.
2.       Ανάδειξη της απάτης των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης  για ανέργους του ΟΑΕΔ και κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ για καταγγελία τους.
3.       Στόχος το συλλαλητήριο.  Η ημερομηνία διεξαγωγής του θα πρέπει να καθοριστεί.  Δράσεις πρέπει να γίνονται γιατί αποτελούν εκπαίδευση στην ανάγκη ανάπτυξης συνείδησης και αγωνιστικότητας.
4.       Πρέπει να αναζητούνται λύσεις για ανακούφιση των ανέργων.  Π.χ. οι ελεγκτές να μην κόβουν πρόστιμο σε ανέργους χωρίς εισιτήριο.  Θετική στάση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου.
5.       Καλλιέργεια αλληλεγγύης, συλλογικότητας.  Μικρές δράσεις συντείνουν στη συνειδητοποίηση.
6.       Σύλληψη ανέργων και προσαγωγή στη ΓΑΔΑ για μη έκδοση εισητηρίου στο λεωφορείο.
7.       Διεκδίκηση επιστροφής του επιδόματος ανεργίας στα 460 Ευρώ προσωρινά, με προοπτική τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
8.       Αναγκαίες οι μικρές νίκες για την ενθάρρυνση του κόσμου.
9.       Η χαμηλή μαζικότητα των λαικών συνελεύσεων της περιόδου οφείλεται στην ύπαρξη προσδοκιών για πολιτική λύση μέσω των εκλογών.
10.   Προώθηση όλων των ανέργων στο σωματείο τους, το ΣΩ.Β.Α. αλλά και στα κλαδικά τους σωματεία.
11.   Οι αντιδομές δεν λύνουν σε κεντρικό επίπεδο τα προβλήματα.  Οι αντιδομές λειτουργούν μόνο σαν μέτρο ανακούφισης.  Διεκδικούμε την επαναφορά των βασικών λειτουργιών του Κράτους Προνοίας στην Απασχόληση, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια.
12.   Να γινει χαρτογράφηση των επιχειρήσεων στις οποίες απεργούν οι εργαζόμενοι ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ανά Λαϊκή Συνέλευση , και το συντονιστικό να τους φέρει σε επαφή κοινής δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων (είχε προταθεί στην Γ.Σ. των Λ.Σ. στις 14-1-2012 στο Πάντειο Παν/μιο).

Προτάσεις  Δράσεων:
1.       Παρέμβαση στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για δωρεάν χρήση των ΜΜΜ από τους ανέργους.
2.       Παρέμβαση στα κεντρικά του ΙΚΑ για υλοποίηση απόφασης του Υπουργείου Εργασίας για ανανέωση άνευ όρων των βιβλιαρίων υγείας των ανέργων
3.       Εβδομαδιαίες δράσεις στις γειτονιές για προπαγάνδιση του ρόλου και του έργου της τοπικής λαικής συνέλευσης, καθώς και των δράσεων που γίνονται σε παναθηναικό-παναττικό επίπεδο.
4.       Συχνές παρεμβάσεις(τρεις την εβδομάδα στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ.

Αποφάσεις:
1.       Παρέμβαση τη Τετάρτη  13 Ιουνίου στα κεντρικά του ΙΚΑ Αγ.Κωνσταντίνου 8 στις 11π.μ. για υλοποίηση της πρότασης (2).
2.       Κινητοποϊηση στο Υπουργείο Συγκοινωνιών  στις 3 Ιουλίου για υλοποίηση της πρότασης (1).  Η συνέλευση της Ν.Σμύρνης αναλαμβάνει το σχεδιασμό της αφίσσας για τη κινητοποίηση.
3.       Νέα συνάντηση των πρωτοβουλιών ανέργων και συλλογικοτήτων στις 20/6/2012 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης (2ας Μαϊου 8) .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου