Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Κανένας άνεργος κι εργαζόμενος μόνος του στην κρίση που δημιούργησε ο καπιταλισμός

Άνεργοι και εργαζόμενοι έχουμε ήδη πληγεί από τα μέτρα των δύο -μέχρι τώρα- μνημονίων, που μας επέβαλαν τρόικα και κυβέρνηση. Ο κατήφορος θα συνεχιστεί αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και δεν κινητοποιηθούμε.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον Ο.Α.Ε.Δ έφτασε τον Δεκέμβριο του 2011 τους 1.033.507  παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Συνολικά, οι άνεργοι αναμένεται να φτάσουν τα 1,3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2012 - οι μισοί από αυτούς μακροχρόνια άνεργοι. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι θα απολύονται πλέον χωρίς αποζημίωση. Στο δημόσιο τομέα, 150.000 υπάλληλοι θα απολυθούν στα επόμενα τρία χρόνια. Το επίδομα ανεργίας (και όχι μόνο) του ΟΑΕΔ δέχτηκε μείωση κατά 22% και έφτασε στα 359 ευρώ έναντι 461,5 ευρώ.

 Όλοι εμείς οι άνεργοι, οι επισφαλείς εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, οι άνθρωποι της «μαύρης» εργασίας, πρέπει να απαιτήσουμε πάλι πίσω τα αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα. Είναι πλέον φανερό και αυταπόδεικτο ότι ακόμα και όσοι-ες από εμάς υποθετικά «εργάζονται» με όρους μισθωτής σκλαβιάς και μισθούς πείνας, είναι εκ των πραγμάτων επισφαλείς και εν δυνάμει άνεργοι.
Η «ανάπτυξη» και οι «ίσες ευκαιρίες» που μας διατυμπάνιζαν τόσες δεκαετίες όλες οι -μέχρι τώρα- κυβερνήσεις και κυρίως μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. είναι σε βάρος όλων μας. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τη χασούρα της κρίσης τους, όπως δε μοιραστήκαμε τα κέρδη της «ανάπτυξής» τους. Οι συνεχείς περικοπές που για αυτούς θα φέρουν αμέτρητα κέρδη, σε εμάς έχουν ήδη φέρει τη μιζέρια και την εξαθλίωση και το έργο θα συνεχιστεί τον προσεχή Ιούνιο με το επερχόμενο τρίτο μνημόνιο.
 Ο άνθρωπος που έχει συνηθίσει να εργάζεται χρόνια, έχει μάθει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και ξαφνικά καλείται να αντιμετωπίσει την καθημερινή απόρριψη. Γίνεται ευάλωτος και νιώθει άδικα ένοχος για αυτό που του συμβαίνει, ενώ η πραγματική ενοχή ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική εξουσία που έχει εφαρμόσει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα.
Είναι δύσκολο να ξυπνάς το πρωί - αν έχεις καταφέρει να κοιμηθείς- και να ξεκινάς μία ακόμα μέρα δίχως ελπίδα.
Είναι άδικο να μην έχεις προλάβει καν σαν νέος να μπεις στην αγορά εργασίας και να προσπαθείς να βρεις μία απασχόληση που δε θα σου εξασφαλίζει ούτε το χαρτζιλίκι σου.
Είναι δυσβάσταχτο να μην μπορείς να συντηρήσεις την οικογένειά σου, τα παιδιά σου και να είσαι εγκλωβισμένος στο πουθενά, δίχως προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Είναι θλιβερό να φτάνεις στα γεράματα και να σου κλέβουν μέσα από τα χέρια τους κόπους μιας ζωής σακατεύοντας την αξιοπρέπειά σου.
Ζούμε έναν πόλεμο, τόσο στους χώρους εργασίας όσο και γενικότερα στην καθημερινότητά μας. Η απάντηση από την πλευρά μας πρέπει να είναι συνολική και με συλλογικούς αγώνες. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας χωρίς «πρωτοπορίες», με δυναμική ρήξη με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το κεφάλαιο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με ισότητα, αλληλεγγύη και ελευθερία.
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ, ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΠΡΩΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ
 Ήρθε η ώρα να δράσουμε ενωμένοι-ες, να αντισταθούμε και να παλέψουμε αποφασισμένοι-ες για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Να ετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τους χώρους συνεύρεσης και αλληλεγγύης, να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας ζωή. Ήδη σε άλλα προάστια υπάρχουν πρωτοβουλίες και επιτροπές ανέργων, που παλεύουν καθημερινά για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Καλούμε ανέργους, επισφαλώς εργαζόμενους, φοιτητές, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε λαϊκή συνέλευση για το θέμα της ανεργίας ώστε:
- να δημιουργήσουμε δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων με σκοπό να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας,
- να διεκδικήσουμε όλα όσα θα μας διασφαλίζουν το αυτονόητο δικαίωμα για μια αξιοπρεπή επιβίωση,
- να οργανώσουμε δίκτυα επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας ώστε να αποτρέψουμε απολύσεις και υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.
ΔΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό που θα καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες,
- αύξηση του επιδόματος ανεργίας,
- δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς,
- ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους,
- δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων και κατάργηση του ορίου των ενσήμων για τη σφράγιση των βιβλιαρίων,
- ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους τους -ανάλογα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- και πάγωμα όλων των δανείων και οφειλών καθ' όλη την περίοδο της ανεργίας.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
με θέμα την ανεργία και την εργασία
προβολή ντοκιμαντέρ: «Πρωτομαγιά 1936 - Θεσσαλονίκη»
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 7:00μμ
στο πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη / πέτρινο κτίριο (είσοδος από Θεμιστοκλέους & Αθ. Διάκου)
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής
anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου